Osiguranja

 • Ordinacija ima potpisane ugovore iz oblasti zdravstvenog i nezivotnog osiguranja sa sledecim osiguravajucim drustvima:

 • UNIQA

 • DUNAV

 • DELTA GENERALI

 • WIENER STADTISCHE

Ucesce na tenderima za sistematske pregelde

Izracunajte svoj BMI

4D ULTRAZVUK

3D ultrazvuk - Medica Centar


4D ultrazvucni prikaz (ispravno nazvan i Real-Time 3D ili Live 3D) zasniva se na istoj tehnologiji kao i "staticni" 3D ili free-hand 3D ultrazvucni prikaz. U stvari radi se o seriji 3D ultrazvucnih volumenskih sekvenci koje su animirane i realizovane na monitoru kao "ziva" 3D slika.


Broj slika u sekundi je jos uvek ispod 25, tako da je svakom posmatracu jasno da se "pokretne slike" na monitoru ne odvijaju bas "glatko". Ultrazvucni aparati novije generacije ce verovatno moci da prikazu 4D snimak sa performansama koje prevazilaze 25 slika/sekundi i rezoluciju od 640x480, a do tada moramo se zadovoljiti ovim sto imamo, iako je ovo tehnicki bilo izvodljivo jos pre deset godina.


Proizvodjaci ultrazvucnih aparata mudro unapredjuju svoje proizvode korak po korak. Na kraju, ova strategija je razumljiva. Ultrazvucni aparati se moraju prodavati i narednih godina, a proizvodjaci aparata moraju svake godine ponuditi nesto novo.


Snimak bebe u 28. nedelji trudnoce.3D ultrazvucnu tehnologiju su prvi razvili Olaf von Ramm i Stephen Smith na Duke univerzitetu 1987. godine.


Snimak bebe u 30. nedelji trudnoce.Sa stanovista lekara, 3D ultrazvucni i 4D ultrazvucni snimci su sve korisniji i informativniji, tako da ne iznenadjuje sto se ove tehnike danas koriste ne samo u obstetriciji i ginekologiji veci u drugim granama kao sto je interna medicina, nefrologija, urologija, oftalmologija, anesteziologija (vodjenje igle za regionalnu anesteziju), endokrinologija, angiologija i td.


4D ultrazvuk - Medica Centar

Sa velikim stepenom sigurnosti se moze reci da je 4d tehnologija napravila najveci prodor u oblasti obstetricije. Od metode koju su ironicno nazivali "zabava za roditelje" 3D i 4D ultrazvuk je dostigao ozbiljne dijagnosticke domete. Za dijagnosticku ozbiljnost 4D ultrazvucnih aparata i pregleda je dobrim delom zasluzan veliki napredak u kvalitetu 2D ultrazvucne slike. Velika rezolucija 2D slike kod ovih aparata je omogucila zapazanje i najsitnijih anatomskih detalja kao sto je ocno socivo. U trci za sto kvalitetnijim 3D/4D aparatima, prozvidjaci su bili prinudjeni da povecavaju broj kristala u sondama, a samim tim i kvalitet (rezoluciju) slike. Konkurencija je kao i uvek - zdrava pojava.


Pogledajte stranicu o kombinovanom tretmanu strija, celulita, sportskih povreda, povreda uopste, preoblikovanju tela i mrsavljenju (LPG - lipomasaza + RF+ Vakuum masaza + Roler masaza + Ultrazvuk + Soft laser)


Sve veci broj publikacija koje dokumentuju rano otkrivanje fetalnih anomalija i benignih i malignih tumora jajnika koje su potkrepljene 2D i 3D slikama daju snaznu podrsku daljem razvijanju 3D/4D tehnologija i otvaraju mogucnost za primenu ove vrste pregleda i u drugim granama medicine.)


Snimak bebe u 24. nedelji trudnoce.


4D ultrazvuk - Medica Centar


Ova tehnologija se ne primenjuje samo u medicini vec i u drugim oblastima, a narocito u istrazivanjima i mapiranju podvodnih povrsina i objekata.


Do sada ne postoje publikacije koje bi ukazale na stetnost 3D/4D ultrazvucnih pregleda. Istina je da kolicina energije koja se preda trudnici i fetusu tokom 3D/4D pregelda daleko nadmasuje kolicinu energije koja se emituje tokom "obicnog" 2D pregelda.


Iz ovih razloga FDA je ogranicila snagu 3D/4D ultrazvucnih sondi na 94 mW/cm2. Verovatno da ovo ogranicenje nece uticati na kvalitet slike novih aparata. Moje zapazanje je da plodovi pokazuju veci stepen aktivnosti za vreme 3D/4D pregleda u odnosu na 2D ultrazvucne preglede.


Dobiti uspesan 3d/4d ultrazvucni snimak nije lako. Za kvalitetan snimak neophodno je da posmatrani objekat (deo fetalnog tela ili fetus) mora biti "okruzen" plodovom vodom i to je temeljni preduslov.


U slucaju da je lice fetusa okrenuto prema ledjima majke nemoguce je dobiti bilo kakav snimak lica. U ostalim situacijama je moguce dobiti profil, poluprofil ili "portret" lica fetusa. Debljina trudnice je vazan faktor. Trudnice gracilne gradje omogucavaju kvalitetniji 3d/4d ultrazvucni pregled. U slucajevima kada su uslovi za 3d/4d povoljni trenutna aktivnost ploda moze otezati dobijanje kvalitetnog snimka. Polozaj posteljice je vazan faktor uspesnosti 3d/4d ultrazvucnog pregleda. Lokalizacija posteljice na prednjem zudu materice doprinosi manjoj efikasnosti pregleda, dok je lokalizacija posteljice na zanjem zidu faktor koji 4d ultrazvucni pregled cini efikasnijim.


Pokreti ploda kojima se lice fetusa "prilepi" za zid materice ili posteljicu onemogucavaju kvalitetan 3d/4d prikaz. Promena polozaja trudnice moze dovesti do minimalnih promena polozaja ploda koji ce omoguciti kvalitetniji pregled. U svakom slucaju potrebno je znati da 3d/4d ultrazvucni pregled nije uspesan koliko i 2d ultrazvucni pregled i da zahteva brojna pozicioniranja sonde, sposobnost imaginacije pravog polozaja fetusa, kao i strpljenje lekara i trudnice. Podesavanje raznih parametara na apartu je jedan od najvaznijih faktora za uspesan 3d/4d pregled. Pomenuta podesavanja treba vrsiti pre ili u toku samog pregleda u odnosu na razlicite faktore kao sto je starost trudnoce, polozaj ploda i posteljice, debljina trbusnog zida trudnice, kolicina plodove vode, trenutni raspored dzepova plodove vode i sl.


Vazno je napomenuti da pre svakog 3d/4d ultrazvucnog pregleda treba uraditi kvalitetan i temeljit 2d ultrazvucni pregled. Fasciniranost lekara i pacijenata 3d/4d ultrazvucnim pregeldom moze dovesti do znacajnih previda u proceni zdravlja trudnice i fetusa.


Snimak bebe u 24. nedelji trudnoce.


4D ultrazvuk - Medica Centar


Kliknite na mapu da nas lakse pronadjete.


Medica Centar, Novosadska 1, Nis, Srbija

Kontakt informacije

 • MEDICA CENTAR

  Novosadska 1/c

  18000 Nis, Srbija

 • Telefon: 018-249-178, 064-2951-004
 • Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

4D/3D Ultrazvuk

Androloske teme

Reprodukcija

Imunoonkologija

Download knjiga i radova

RSS

SUBSCRIBE