Osiguranja

 • Ordinacija ima potpisane ugovore iz oblasti zdravstvenog i nezivotnog osiguranja sa sledecim osiguravajucim drustvima:

 • UNIQA

 • DUNAV

 • DELTA GENERALI

 • WIENER STADTISCHE

Ucesce na tenderima za sistematske pregelde

Izracunajte svoj BMI

Asistirana reprodukcija doniranim gametima

AR, IVF, VTO doniranim jajnim celijama i spermatozoidima - Medica Centar


Potreba za asistiranom reprodukcijom doniranim gametima je realna i neosporiva u istoj meri kao sto postoji potreba za transplantacijom doniranih vitalnih organa poput bubrega, jetre, srca itd. Zakonske prepreke i sporost prilagodjavanja naseg drustva savremenim biomedicinskim trendovima ovakvu vrstu procedura cine nemogucom u nasoj zemlji. I pored toga interesovanje i potreba parova iz Srbije da ostvare roditeljstvo postoji i na razne nacine se realizuje. Skoro sve zemlje u regionu su regulisale zakonom ovu oblast tako da se proces asistirane reprodukcije doniranim gametima odvija skoro neometano. Parovi iz Srbije koriste ove mogucnosti sto samo dokazuje da ljudi, priroda i biologija uvek pronadju nacin da ostvare svoje ciljeve, bez obzira na zaostalost nekih zakonskih resenja. Ovo direktno znaci da donori iz Srbije kao i primaoci ostvaruju svoje pravo da budu donori ili primaoci u nekoj od drzava kao sto su Ceska, Grcka i Makedonija (BJRM).


Asistiranoj reprodukciji se ne pribegava uvek jer normalno je i prirodno da svako zeli svoje dete. Medjutim, donorska reprodukcija je resenje kada sve ostale mogucnosti budu iscrpljene. Resenje koje se dugogodisnjim iskustvom pokazalo kao dobro i korisnso.


AR, IVF, VTO doniranim jajnim celijama i spermatozoidima - Medica Centar


Ko su donori?

Teoretski, svako moze biti donor ko zadovolji ne bas tako blage uslove koji se primenjuju pri selekciji donora. Osnovni preduslov je da se radi o mladoj i zdravoj osobi sto se utvrdjuje nizom pregleda i analiza. Obicno se radi o intelektualno naprednim osobama uspesnim u skolovanju i razlicitim vestinama. Jedan od kriterijuma je da donor ne sme biti fizicki previse markantan, tj. da nema neke upadljive fizicke karakteristike. Nakon odabira, donor ulazu centralni evropski donorski registar i moze biti pozivan da ucestvuje u doniranju. Na kraju, svima je jasno da vecina donora pristaje na donorstvo iz finansijskih razloga. Veoma mali broj donora donira gamete iz nekih drugih razloga.


Kako primaoc bira donora?

Postoji vise modela biranja donora, od krajnje "zatvorenih" do krajnje "otvorenih" opcija. Model biranja donora ne zavisi samo od zelje primaoca vec i od toga kakav ugovor ima donor sa posrednickom agencijom. "Zatvoreni" modeli su oni gde je svaki vid "komunikacije" izmedju primaoca i donora ogranicen i nemoguc. Nasuprot ovome, postoje razni stepeni "otvorenih" modela gde primaoc moze videti sliku donora ili cak videti video snimak obracanja donora primaocima, video snimak koji demonstrira neki od donorivih talenata ili vesitina. U krajnje "otvorenim" modelima, donor se obavezuje da, po zelji primaoca, cak ostvari kontakt sa primaocima i potomstvom. Sve ove opcije su stvar posrednog dogovora donora, agencije za posredovanje i primaoca.


Klikom na linkove mozete videti spisak analiza za donore, potrebna dokumenta za primaoce i primer saglasnosti koju potpisuju primaoci doniranih gameta.


Administrativno-pravno regulisanje donorstva, kao i mogcnost primanja doniranih gameta se obavlja preko agencije za posredovanje u Beogradu, dok obavljanje neophodnih analiza, ispitivanja, davanje terapije i pracenje efekata terapije mozete obaviti u nasoj ordinaciji. Sve administrativne troskove, troskove terapije, analiza i pregleda, kao i putne troskove za donore snosi agencija, dok sve troskove vezane za tretman primaoca snosi sam primaoc doniranih gameta.


Sve navedeno vazi i za metode asistirane reprodukcije doniranim embrionima.


Posetite stranicu o IVF/ET i o DNK analizama.


Kliknite na mapu da nas lakse pronadjete.


Medica Centar, Novosadska 1, Nis, Srbija

Kontakt informacije

 • MEDICA CENTAR

  Novosadska 1/c

  18000 Nis, Srbija

 • Telefon: 018-249-178, 064-2951-004
 • Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

4D/3D Ultrazvuk

Androloske teme

Reprodukcija

Imunoonkologija

Download knjiga i radova

RSS

SUBSCRIBE