Osiguranja

 • Ordinacija ima potpisane ugovore iz oblasti zdravstvenog i nezivotnog osiguranja sa sledecim osiguravajucim drustvima:

 • UNIQA

 • DUNAV

 • DELTA GENERALI

 • WIENER STADTISCHE

Ucesce na tenderima za sistematske pregelde

Izracunajte svoj BMI

CIN promene na grlicu materice

CIN promene grlica materice - Medica Centar

Skracenica CIN oznacava benignu promenu unutar epitela grlica materice. Tezina promene se oznacava sa CIN I, CIN II i CIN III, gde CIN III predstavlja najtezi oblik benigne promene. CIN promene zapravo oznacavaju prisustvo i stepen diskarioticnih i atipicnih celija unutar epitela grlica materice. Ove celije se razlikuju od normalnih po izgledu, velicini, stepenu zrelosti, kao i po velicini i obliku jedra. Osim toga, kod ovih celija je poremecen odnos zapremine jedro/citoplazma, hromatin je izmenjenog kvaliteta, orjentacija jedara je drugacija u odnosu na normalne celije, a broj jedaraca moze biti povecan. Ove celije, ispravno nazvane i alterisanim celijama, imaju vecu sklonost ka mitozi (deobi) i ova osobina im daje sustinsku karakteristiku celija sa nenormalnim rastom. Ucestalost CIN promene se procenjuje na 2-5%, sa malignim potencijalom od 10-15%. Postoji i cervikalna intraglandularna neoplazija (CIGN) koja je redja od CIN i odnosi se na zlezdani epitel koji oblaze kanal grlica materice.


Fotografije i seme razlicitih stadijuma CIN promena grlica materice.


Razlog zbog koga dolazi do alterisanja celija cervikalnog epitela odnosno do CIN promena je najcesce hronicno (visegodisnje) zapaljenje i hronicno "remecenje" normalnog funkcionisanja i obnavljanja epitela.


CIN 1 - Blaga displazija: Predstavlja najblazi oblik cervikalne intraepitelne neoplazije. Promene na alterisanim celijama ne zahvataju vise od 1/3 debljine epitela, mereno od bazalne membrane. U bazalnom sloju se nalaze celije u procesu mitoze, a broj mitoza je mali. Atipicne celije sa atipicnim jedrima su retke. Gornje 2/3 epitela su izdiferencirane tako da mali broj atipicnih celija dospeva na povrsinu epitela. U PAPA testu se nalazi diskarioza na superficijelnim celijama: citoplazma je intaktna i izdiferencirana, a jedro je blago povecano, nepravilnog oblika s hiperhromazijom ili kondenzovanim hromatinom.


CIN 2 - Umerena displazija: Oznacva srednje teski poremecaj arhitekture cervikalnog epitela i funkcionisanja epitelnih celija kod kojeg su opisane promene na celijama nesto izrazenije i prisutne u donje 2/3 epitela. Radi o poremecaju rasporeda i sazrevanja celija, uz vidljivo prisustvo nezrelih celija sa povecanim sadrzajem hromatina. Sazrevanje epitela je izrazeno najvise u gornjoj trecini epitela. Sloj bazalnih celija je jasno prosiren i sadrzi veci broj mitoza, kao i veci broj celija sa atipicnim jedrima. PAPA testom se nalazi diskarioza na superficijelnim i intermedijarnim celijama.


CIN 3 - Teska displazija: Ovaj stepen promena obuhvata tecku displaziju cervikalnog epitela, tzv. karcinom in situ, kao i atipicne kondilomatozne promjene. Kod ovog tipa CIN promena nezrele displasticne celije se nalaze u vise od 2/3 debljine epitela. Mitoze su mnogobrojne, kao i celije sa izrazitim promenama na jedrima. Znaci sazrevanja i diferencijacije celija nalaze se tek u gornjoj trecini epitela. U PAPA testu diskarioticne celije se nalaze u slojevima superficijelnih, intermedijarnih i parabazalnih celija. CIN 3 je prekanzeroza grlica materice (obligatna prekanceroza), a maligni potencijal CIN 3 iznosi 30 - 45%. Tzv. latentni period (period izmedju nastanka CIN 3 i razvijanja raka grlica materice) najcesce iznosi oko 10 godina, ali su opisani i kraci vremenski intervali (1 - 3 godine).


U kategoriju CIN 3 spada i Carcinoma in situ - CIS. CIS predstavlja promenu sa maksimalno izrazenim citomorfoloskim i histoloskim znacima atipije. U potpunosti nedostaju znaci regularne gradje epitela kao i sazrevanja celija. Diskarioticne celije, kao i mitoze prisutne su celom debljinom epitela. Jednostavnim recima receno, CIS je karcinom grlica materice koji se nije prosirio dublje od bazalne membrana epitela i koji nije dao metastaze. Stadijum CIS je veoma zahvalan za lecenje zbog toga sto se izlecenje moze postici klasicnom histerektomijom ili obicnom konizacijom.


CIN 3 i rani stadium raka grlica materice obicno ne daju nikakove sigurne i ubedljive simptoma. Dijagnoza CIN se postavlja histopatoloskim pregledom biopsijskog materijala ili histopatoloskim pregledom konizata grlica. Biopsiji ili konizacji uvek prethodi kolposkopski pregled, PAPA test, pregeld vaginalnog sekreta i HPV tipizacija.


Psetite stranicu o HPV tipizaciji


Postoji nekoliko pristupa u lecenju CIN promena, neki su manje a neki vise radikalni. Bez obzira na radikalnost invazivnih postupka u lecenju CIN promena, lecenje osnovne infekcije i zapaljenja je od velikog znacaja. CIN promene na grlicu materice se lece razlicitim metodama koje se biraju u zavisnosti od tezine CIN promene i starosti pacijentkinje. Jedan od najvaznijih faktora koji ce odrediti izbor metode lecenja CIN promene je planiranje buduce trudnoce. Ukoliko se radi o pacijentkinji koja nema decu ili planira radjanje neophodno je odabrati manje invazivnu metodu lecenja, ali ipak dovoljno efikasnu za uspesno eliminisanje CIN promene.


CIN promene grlica materice


Postoji vise metoda lecenja CIN promene i skoro bez izuzetka se zasnivaju na destrukciji i/ili eliminaciji polja epitela koji je podlegao alteraciji.


Destrukcija epitela se moze postici:

- viskom temperaturom (termocoagulatio)

- visokofrekventnom monopolarnom strujom (radio ili electrocoagulatio)

- energijom laserskog zraka (laservaporizatio)

- mehanickim/termickim efektima ultrazvucnih talasa (ultrasonocoagualtio)

- zamrzavanjem (criocoaguatio)

- kausticno-korozivnim hemikalijama (Albothyl)


Eliminacija ili ekscizija alterisanog epitela se moze postici:

- hirurskim putem (klasnicna konizacija)

- visokofrekventnom monopolarnom strujom (LEETZ/LOOP konizacija)

- energijom laserskog zraka (laservaporizatio)

- mehnicko/termickim efektima ultrazvucnog kavitrona (bez mogucnosti za HP)


Velicinom i dubinom ekscizionog polja odredjuje se da li se radi o konizaciji ili jednostavnoj eksciziji egzocerviksa zajednosa alterisanim epitelom.


Interes pacijenata i lekara za sto manje radikalnom, ali i ne manje efikasnom, metodom lecenja CIN promena je sve realniji i skor u potpunosti ostvariv primenom laserskih u ultrazvucnih tehnika. Ovo je narocito vazno zbog toga sto je sve veci broj pacijentkinja koje nisu radjale ili koje planiraju brojnije potomstvo. U cilju ocuvanja plodnosti zene i njene sposobnosti da iznese trudnocu bez komplikacija postoji veliki interes za lecenje CIN promena niskoinvazivnim tehnikama.


Pogledajte stranicu o kombinovanom tretmanu strija, celulita, sportskih povreda, povreda uopste, preoblikovanju tela i mrsavljenju (LPG - lipomasaza + RF+ Vakuum masaza + Roler masaza + Ultrazvuk + Soft laser)


Kada su u pitanju mladje pacijentkinje kod kojih je cilj uraditi minimalno invazivnu metodu eliminacje CIN promena i to u slucajevima kada je moguce izbeci konzaciju, metoda koja se bazira na upotrebi ultrazvucnog kavitrona dala je odlicne rezultate. Naime, ova tehnika se bazira na mehanicko/termickim efektima ultrazvucnih talasa uz istovremenu aspiraciju alterisanog tkiva koju omogucuju sama konstrukcija sonde kavitrona. Prvobitno primenjivana samo u neurohirurgiji, ultrazvucna kavitaciono/aspiraciona metoda je dala odlicne rezultate u tretmanu alterisanog epitela grlica materice.


Otvorite stranicu o DNK analizama i HPV tipizaciji.


Najveci uspeh u lecenju kondiloma su pokazale kombinovane metode, npr. vaporizacija+citostatici ili vaporizacija+interferon. Cesto pitanje pacijenata "da li je vaporizacija+citostatik+interferon jos efikasnija od navedenih kombinacija" je logicno, ali sa stanovista imunologije antiteticno, sto bi znacilo da ova trostruka kombinacija nije efikasnija u odnosu na kombinacije vaporizacija+citostatici ili vaporizacija+interferon.


Minimalna invazivnost ove metode se zasniva na finom mehanickom dejstvu ultrazvucnih talasa i relativno niskoj radnoj temeperaturi od (56-60o C) sto je dovoljno za koagulaciju malih krvnih sudova. Metoda je gotovo bezbolna i nije pracena nezeljenim propratnim pojavama kao sto je leukoreja, bolovi u donjem delu trbuha i sl. Zbog preciznosti koja se moze postici titanijumskim vrhom sonde kavitrona moguce je precizno skinuti alterisani epitel do bazalne membrane sto omogucava brzo zarastanje bez oziljaka i deformiteta grlica materice.


Kavitacija, koagulacija i evakuacija promene grlica materice.Literatura:

1. Beck L, Berg D, Leidenberger E, Pfleiderer A. Die Frherkennung des Zervixkarzinoms. Gynkologe 1996; 29:781-794

2. Silz T, Sudik R, Pschel B. Differenziertes Vorgehen bei suspekten Zytologiebefunden der Cervix uteri, gyn 1996; 1: 30-32

3. Ikenberg H. HPV und intraepitheliale Neoplasien des unteren Genitales. Gynkologe 2001; 34 (7): 599-602Kliknite na mapu da nas lakse pronadjete.


Medica Centar, Novosadska 1, Nis, Srbija


Kontakt informacije

 • MEDICA CENTAR

  Novosadska 1/c

  18000 Nis, Srbija

 • Telefon: 018-249-178, 064-2951-004
 • Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

4D/3D Ultrazvuk

Androloske teme

Reprodukcija

Imunoonkologija

Download knjiga i radova

RSS

SUBSCRIBE