Osiguranja

 • Ordinacija ima potpisane ugovore iz oblasti zdravstvenog i nezivotnog osiguranja sa sledecim osiguravajucim drustvima:

 • UNIQA

 • DUNAV

 • DELTA GENERALI

 • WIENER STADTISCHE

Ucesce na tenderima za sistematske pregelde

Izracunajte svoj BMI

Potpomognuta i vantelesna oplodnja

Medica Centar - IVF/ET vantelesna oplodnja - Medica Centar

Nesumnjivo se moze reci da su napredak i uspesi potpomognute reprodukecije bili revolucionarni u toku 20. veka. Ovo se odnosi na revolucionarna otkrica manipulacije reproduktivnim materijalom ne samo ljudi, sisara i kicmenjaka, vec i na reprodukciju zivih bica. Danas, metodama asistirane reprodukcije covek moze da pomogne reprodukciju svakog oblika zivota na planet. Sav ova mocni uticaj na tokove reprodukcije je kruna akumulacije znanja tokom proteklih ekova, a 20. vek je tu bio najznacajniji.


Vantelesna oplodnja danas nije privilegija samo bogatih i razvijenih drzava, gradova i ustanova. Skoro da ne postoji drzava koja nema bar nekoliko centara za asistiranu reprodukciju, a u buducnosti ce ova metoda biti jos dostupnija i jeftinija. Ukratko receno, ovu granu medicine i biologije ocekuje svetla buducnost, kao i korisnike ovih metoda. Filozofsko pitanje da li je ljudima zaista potreban taj stepen otudjenja od prirode je za raspravu na nekom drugom portalu. Medjutim, jedno je sigurno, u prirodi coveka je da rasclanjuje, proucavu i kontrolise prirodu, tako da se iza ove nepobitne cinjenice krije i mnogi odgovori o eticnosti i neophodnosti metoda asistirane reprodukcije.


Uz maksimalno pojednostavljivanje procesa IVF/ET kao najcesce koriscene metode asistirane reprodukcije moze se reci da se ona odvija u cetiri koraka.


Prvi korak - stimulacija folikulogeneze i ovulacije.

U cilju dobijanja sto veceg (ali ne i prevelikog) broja jajnih celija vrsi se hormonska stimulacija zene. Razlicite seme za stimulaciju folikulogeneze su veoma slicne, a sve varijacije zavise od iskustva tima koji priprema pacijentkinju, starosti pacijentkinje i ostalih faktora koji su relevantni za uspeh procedure. Ukratko, sema se bira prema pacijentu i posavljenim ciljevima.


Drugi korak - dobijanje jajnih celija

Danas se jajne celije najcesce uzimaju aspiracionom metodom, transvaginalnim putem pod kontrolom ultrazvuka. Nekada je to bilo laparoskopskim putem, a transabdominalni, punkcioni, aspiracioni puta se i danas ponegde koristi. Za zenu je ova faza najkriticnija jer se u malom procentu slucajeva desavaju povrede creva, krvnih sudova i besike. Na srecu, sve ove komplikacije se vrlo lako resavaju.


Treci korak - Proces vantelesne oplodnje

Prve dve faze su pod kontrolom ginekologa. Trecu fazu, ujedno i najkriticniju za uspeh procedure, kontrolise embriolog/biolog. U ovoj fazi se desava oplodjenje u "epruveti". Postoji nekoliko razlicitih varijanti ostvarivanja oplodjenja. Klasicni IVF je kada se oplodjenje dogodi spontano, ali u kontrolisanim uslovima. ICSI varijanta je kada embriolog kontrolise i ovu fazu oplodjenja, tj. kada mikromanipulatorima i mikrospricem "ubrizgava" odabrani spermatozoid u jajnu celiju. Procenat uspesnosti asistirane reprodukcije dobrim delom zavisi od kvaliteta opreme i rada embrioloske laboratorije. Medjutim postoji nekoliko jednostavnih pravila u radu. Prvo je, uspesnost je veca ako se sto bolje simuliraju prirodni uslovi oplodjenja, a drigo je da je proces efikasnija onda kada se sto manje manipulise gametima ili embrionima. Zbog toga je metoda pojednostavljene IVF procedure efikasnija od ICSI metode.


Cetvrti korak - Embriotransfer (ET) - ubacivanje embriona u matericu

Poslednja faza procesa je ubacivanje embriona u matericu pacijentkinje. Ovu fazu takodje kontrolise ginekolog. Embrion se ubacuje u matericu putem specijanog katetera i ovaj korak takodje predstavlja jedan vaznijih u citavom procesu. Problemi sa kojim se ginekolog susrece u ovoj fazi su uglavnom vezani za "rad na slepo". Embrion je gotovo nevidljiv, a podrucje zeljene implantacije tesko za lociranje. Zbog toga se u ovoj fazi uvek ubacuje vise embriona (ukoliko ih ima) da bi se povecala verovatnoca plasiranja embriona na "pravo mesto". Kvalitetna stimulacija u fazi folikulogeneze je omogucila dobijanje velikog broja jajnih celija pa samim tim i embriona sto olaksava rad u ovoj fazi procesa. Obicno se ubacuje 2-4 embriona, a visak se zamrzava ako za to postoje uslovi. U redjim slucajevima se desava da dodje do implantacije velikog broja embriona, 3, 4 ili 5 sto smanjuje mogucnost za uspesno privodjenje trudnoce kraju. U takvim situacijama se radi embrioredukcija, odnosno smanjivanje broja nidiranih embriona na 1, 2 ili maksimalno 3.


Otvorite stranicu o DNK analizama i reproduktivnim problemima.


Posetite stranicu o histeroskopiji


Uspesnost procedura asistirane reprodukcije je varijabilna i zavisi od mnogo faktora i trenutnih okolnosti. Uglavnom se krece izmedju 15 i 40%, sto je prilicno veliki raspon. Postoje ustanove gde je procenat cak i slabiji od 15%, dok su izuzetno retke ustanove sa procentom vecim od 40%. Za razliku od procenta uspesnosti, cene IVF/ET prcedura su prilicno ujednacenije. Cene se formiraju u zavisnosti od primenjene metode i kolicine potrosenih lekova za stimulaciju. Na primer cena je veca ako se radi ICSI metoda ili ako se preostali embrioni zamrzavaju za eventualni sledeci pokusaj ili ako se radi o donorskoj varijanti potpomognute reprodukcije kada se jajne celije ili spermatozoidi prakticno kupuju, ali i biraju.


O IVF centru Interbalkan u Solunu

Interbalkan IVF Centar u Solunu je ISO 9001:2008 sertifikovana ustanova sa dugom tradicijom. Radi se o velikoj ustanovi bolnickog tipa koja objedinjava veci broj medicinskih grana pa i ginekologiju sa akuserstvom, kao i asistiranu reprodukciju. Vise godina unazad je proglasavana za najbolju medicinsku ustanovu u evropskoj i svetskoj konkurenciji. Lokalizovana je u blizini aerodroma Aleksandar Veliki na putu za Halkidiki. Za pacijente iz Srbije menadzment Centra Interbalkan obezbedjuje prevoz, smestaj nedaleko od bolnice, pratnju tokom boravka u Solunu kao i prevodoca. IVF Interbalkan Centar pruza sve vidove usluga vezane za asistiranu reprodukciju, ukljucujuci i donorstvo i zamrzavanje embriona. Link za Interbalkan IVF centar u Solunu.


IVF ET vantelesna oplodnja, Solun

IVF ET vantelesna oplodnja

IVF ET vantelesna oplodnja

IVF ET vantelesna oplodnja

IVF ET vantelesna oplodnja

IVF ET vantelesna oplodnja

IVF ET vantelesna oplodnja

IVF ET vantelesna oplodnja

IVF ET vantelesna oplodnja


O IVF centru Gynem u Pragu

Gynem IVF Centar je takodje ISO 9001:2008 sertifikovana ustanova. Nalazi se u Pragu u Republici Ceskoj. Za relativno kratko vreme postojanja Gynem se nametnuo dobrim rezultatima i niskim cenama. Zbog toga se ova ustanova brzo probila na konkurentno trziste vantelesne oplodnje. Klinika je orjentisana uglavnom na pacijente iz inostranstva, narocito na pacijente iz exYU republika. Gotovo celokupno osoblje govori srpskim jezikom ili nekom mesavinom jezika exYU prostora tako da komunikacija sa lekarima i embriolozima ne predstavlja nikakav problem.


Gynem pokriva ceo spektar usluga koje se ticu vantelesne oplodnje ukljucujuci IVF/ET, ICSI, zamrzavanje embriona, doniranje jajnih celija i spermatozoida. Opremljeni su naprednom tehnologijom, i najsavremenijim saznanjima metodologije vantelesne oplodnje. Link za Gynem IVF centar u Pragu.


IVF ET vantelesna oplodnja, Prag

IVF ET vantelesna oplodnja, Prag

IVF ET vantelesna oplodnja, Prag

IVF ET vantelesna oplodnja, Prag

IVF ET vantelesna oplodnja, Prag

IVF ET vantelesna oplodnja, Prag


Kako zapoceti proces vantelesne (VTO) oplodnje?

1. Priprema za VTO zapocinje u nekoj od domacih ustanova, pregledima i laboratorijskim analizama, npr. ultrazvucni pregled, spermogram i spermocitogram, histeroskopija, kolposkopija, briseve za mikrobioloske analize, laboratorijske analize hormona i sl.

2. Nakon postavljanja pocetnih dijagnoza uspostavlja se kontakt sa odabranom ustanovom. To mozete uciniti preko nase ordinacije ili licno.

3. Sledeci korak je slanje medicinske dokumentacije u odabranu ustanovu. Taj deo posla se radi iskljucivo putem interneta tako sto se dokumentacija i slike prevedu u elektronski format i posalju putem emaila. Takodje, ovaj deo posla mozete uraditi sami ili preko nase ordinacije.

4. Nakon toga se putem emaila dobiju uputstva o terapiji (stimulacija i tzv. stop injekcija), tajmingu terapije i okvirni datum kada cete se javiti za VTO.

5. Za vreme primanja terapije neophodno je ultrazvucno pracenje i slanje slika i izvestaja sa ultrazvucnih pregleda u elektronskom formatu. Na osonovu ovih informacija emailom stizu uputstva o tome kako dozirati terapiju. Sve ovo mozete organizovati sami ili preko nase ordinacije.

6. Nakon postignutih efekata stimulacije dobijate precizan datum i vreme kada cete se javiti za VTO.

7. Punkciona aspiracija folikula se radi u opstoj, kratkotrajnoj anesteziji.

8. Nakon toga embrolozi vrse IVF i prate razvoj embriona.

9. Posle procene embriologa da su embrioni spremni za ET (embriotransfer) ginekolog vrsi ovu proceduru.

10. Slede uputstva o terapiji i ponasanju posle IVF/ET i period neizvesnosti i cekanja da test potvrdi trudnocu.


Kako izracunati troskove celog procesa?

Troskovi se izracunavaju tako sto cete sabrati cenu kostanja svake usuluge koja vam se pruza.

1. Cena usluga pripreme i pracenja procesa u nasoj ordinaciji je fiksna i iznosi 25.000 din. Podrazumeva sve neophodne preglede ukljucujuci briseve, kolposkopiju, ultrazvucne preglede (broj UZ pregleda nije vazan), laboratorijske analize, izradu spermograma, davanje injekcija, priprema i slanje dokumetacije... Iz paketa je jedino izuzeta histeroskopija, ali se ona moze uraditi uz doplatu od 12.000 din.

2. Cena terapije (injekcija za stimulaciju) je od 600 - 1.000 Eura, u zavisnosti od toga koliko se injekcija potrosi.

3. Ukupna cena IVF/ET procedure je 1.800 Eura. U pocetnoj fazi procesa, a zbog rezervacije termina pacijent uplacuje avans od 200 Eura. Uplatu mozete izvrsiti licno na racun IVF centra ili preko nase ordinacije.

4. Donacija sperme se naplacuje dodatnih 250 Eura. Zainteresovani biraju izmedju 3 ponudjena donatora.

5. Ukoliko se radi program doniranja jajnih celija celokupni troskovi su 4.100 Eura. U tom slucaju je avans 1.500 Eura. Zaintersovanima se pruza mogucnost biranja izmedju 3 ponudjene donatorke.

6. Moguci dodatni troskovi su: Predoperativni testovi - krvna slika, test koagulacije, biohemijske analize i EKG za pacijentkinje starije od 40 godina.

7. Kriprezervacija embriona (slow speed freezing) 300-400 Eura na period od jedne godine.

8. Vitrifikacija (high speed freeezing) 400-600 Eura na period od jedne godine.


U cenu VTO su uracunate sledece usluge:

 • - Prevoz sa aerodroma, autobuske stanice, zeleznicke stanice
 • - Monitoring i konsultacije sa lekarima
 • - Obavezni testovi u predtretmanu
 • - Testiranje na infektivne bolesti (Hepatitis C i B, HIV i sifilis)
 • - Prikupljanje sperme, analiza iste (spermiogram) i zamrzavanje sperme na godinu dana
 • - Ultrazvucni pregled tokom tretmana
 • - Fertilizacija ICSI metodom, ako je potrebno
 • - Prolongirana kultivacija embriona do faze blotociste
 • - Transfer jednog ili dva embriona
 • - Ako priklupljanje jajnih celija nije uspelo klinika garantuje povracaj u iznosu od 500 Eura.


Otvorite stranicu o asistiranoj reprodukciji doniranim gametima.


Kliknite na mapu da nas lakse pronadjete.


Medica Centar, Novosadska 1, Nis, Srbija

Kontakt informacije

 • MEDICA CENTAR

  Novosadska 1/c

  18000 Nis, Srbija

 • Telefon: 018-249-178, 064-2951-004
 • Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

4D/3D Ultrazvuk

Androloske teme

Reprodukcija

Imunoonkologija

Download knjiga i radova

RSS

SUBSCRIBE