Osiguranja

 • Ordinacija ima potpisane ugovore iz oblasti zdravstvenog i nezivotnog osiguranja sa sledecim osiguravajucim drustvima:

 • UNIQA

 • DUNAV

 • DELTA GENERALI

 • WIENER STADTISCHE

Ucesce na tenderima za sistematske pregelde

Izracunajte svoj BMI

Konizacija - Lup Konizacija - Loop Conization

Conisation cervicis uteri


Konizacija - Medica Centar


Konizacija je dijagnosticki i terapijski postupak prilikom kojeg se hirurskim, elektricnim ili laserskim nozem odseca dublji isecak grlica materice u vidu konusa. Povrsina vrata materice koja je usmerena prema "dole" predstavlja pri tome bazu konusa, dok se sirina cirkularnog reza vodi i kontrolise uz pomoc prethodno uradjene Schillerove jodne probe ili kolposkopski. Veoma je bitno da se sve suspektne promene nadju unutar baze konuse. Dubina i sirina ovoga konusa odredjuje se osim prema Schillerovoj probi ili kolposkopskom nalazu; prema zivotnoj dobi pacijentkinje, kao i prema reproduktivnoj anamnezi (paritetu). Po pravilu je konus plitak i siroke baze kod mladjih pacijentkinja. Kod starijih pacijentkinja konus moze biti i uze baze, ali se zato pruza visoko u cervikalni kanal gotovo do samog unutrasnjeg usca grlica materice. Uz konizaciju se ranije obavezno obavljala i frakcionirana kiretaza, danas je to fakultativni zahvat uz konizaciju, rezervisan za peri- i postmenopauzalne pacijentkinje.


Dobijeni konus se u celosti fiksira u formalinu i u daljoj histopatoloskoj obradi obradjuje u serijama od najmanje 14 blokova uz dodatni endocervikalni rez. Samo na ovakav nacin moze se u potpunosti proceniti ponasanje neoplazije. Pri tome je vrlo vazna informacija da li tretirana promena zahvata ili ne zahvata rubove konusa. Ukoliko su rubovi konusa slobodni, tada je konizacija i konacni zahvat. Ako promena zahvata neki od rubova, lecenje se ne smatra zavrsenim. U tom slucaju, potrebno je uraditi ili re-konizaciju ili histerektomiju, zavisno od starosti pacijentkinje i od njene zelje za radjanjem. Rubovi konusa mogu biti "nagoreli" dejstvom elektricne struje ili lasera i nedostupni kvalitetnoj histopatoloskoj analizi. Ovakva situacija bi takodje mogla biti inidikacija za neku vrstu re-intervencije.


Klasicna konizacija podrazumeva odstranjenje tkiva hirurskim nozem - skalpelom, pa se stoga naziva i hirurska konizacija (Messerkonisation). Rekonstrukcija grlica posle hirurske konizacije se sprovodi cirkularnim sivenjem grlica, koje skoro uvek rezultuje manjim ili vecim deformiteta grlica, koji sami po sebi ne prave velike ili nikakve probleme pacijentkinji. Jedna od najtezih komplikacija hirurske konizacije je obstrukcija kanala grlica kada menstrualna krv ne moze da otice iz materice. Resenje ove neprijatne komplikacije je histerektomija ili re-kanalizacija kanala grlica koja je cesto neuspesna ili delimicno uspesna. Blazi oblici komplikacija konizacije nozem su stenoze i "zakrivljenja" kanala grlica materice, sto moze predstavljati problem za fertilnost pacijentkinje i oticanje menstrualne krvi.Ukoliko se umesto hirurskog noza koristi laserski zrak, ovaj tip konizacije se naziva laserska konizacija (Laserkonisation). U novije vreme veoma je popularna metoda konizacije nazvana elektrohirurska resekcija transformacione zone grica maternice uz pomoc visokofrekventne struje, tzv. LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure) ili LLETZ/LETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone). Prednosti ove tehnike su jednostavnost zahvata, krace vreme operacije, mogucnost izvodjenja intervencije u lokalnoj anesteziji, relativno jeftina oprema koja je potrebna ginekologu, kao i manje postoperativne tegobe. Zona nekroze na rubovima preparata kod korektnog izvodjenja LLETZ odgovara otprilike onoj kao kod CO2-laserske tehnike, pri cemu se lateralno ostecenje tkiva smanjuje primenom vecih frekvencija, tako da histoloska procena rubova preparata ne bi trebala predstavljati problem.


Otvorite stranicu o DNK analizama i HPV tipizaciji.


Rane komplikacije konizacije su naknadno krvarenje (4%) koje se najcesce javlja posle 5. dana od intervencije. Krvarenje moze da se javi i 10 dana nakon intervencije. Po svom karakteru ovo krvarenje ne moze ugroziti pacijenta, ali se veoma tesko "spontano" zaustavlja, sto znaci da se mora re-intervenisati elektro-koagulacijom ili cak stavljanjem sava. Upalni procesi grlica i organa male karlice (cervicitis, parametritis, adneksitis) su ekstremno retki.


Pogledajte stranicu o kombinovanom tretmanu strija, celulita, sportskih povreda, povreda uopste, preoblikovanju tela i mrsavljenju (LPG - lipomasaza + RF+ Vakuum masaza + Roler masaza + Ultrazvuk + Soft laser)


Kasne komplikacije konizacije su stenoza cerviksa (suzenje kanala grlica materice) s mogucnoscu ogranicenja koncepcije ili otezanog otvaranja grlica materice prilikom porodjaja. U moguce komplikacije ubraja se i insuficijencija grlica - prevremeno otvaranje grlica materice tokom naredne trudnoce, sto moze biti razlog spontanog pobacaja ili prevremenog porodjaja. Obe vrste komplikacija su veoma retke i rezultat veoma visokog konusa, zbog cega se kod mladjih zena konus izrezuje sto je moguce plice.Konizaciju je moguce uraditi i CO2 hirurskimlaserom kao i ultrazvucnim nozem . Konizacija laserom ima svoje prednosti u odnosu na "lup" konizaciju zbog toga sto su resekcione ivice manje ostecene i dostupnije histopatoloskom pregledu. Medjutim, konizacija laserom ima i svoje negativne strane u odnosu na "lup" konizaciju - a to je znacajno duze vreme trajanja inervencije. Isto vazi i za konizaciju ultrazvucnim nozem.


Posetite stranicu o konizaciji laserom i stranicu o konizaciji ultrazvucnim nozem


Prednosti konizacije laserom i ultrazvucnim nozem su brzi i manje kompliovan postintervencijski opravak pacijenta. Bolji rezultati lecenja i sto je najvaznije kvalitetni tkivni materijal koji je skoro bez izuzetka dostupan nekompromitovanom histopatoloskom pregledu. U slucaju loop konizacije patolozi cesto imaju problem sa "termicki ostecenim tkivom" sto umanjuje kvalitet histopatoloskog pregleda.Kliknite na mapu da nas lakse pronadjete.


Medica Centar, Novosadska 1, Nis, Srbija


Kontakt informacije

 • MEDICA CENTAR

  Novosadska 1/c

  18000 Nis, Srbija

 • Telefon: 018-249-178, 064-2951-004
 • Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

4D/3D Ultrazvuk

Androloske teme

Reprodukcija

Imunoonkologija

Download knjiga i radova

RSS

SUBSCRIBE