Osiguranja

 • Ordinacija ima potpisane ugovore iz oblasti zdravstvenog i nezivotnog osiguranja sa sledecim osiguravajucim drustvima:

 • UNIQA

 • DUNAV

 • DELTA GENERALI

 • WIENER STADTISCHE

Ucesce na tenderima za sistematske pregelde

Izracunajte svoj BMI

PREKID TRUDNOCE

ABORTUS ARTEFITIALIS / ARTIFICIALIS

Vestacki prekid trudnoce je svaki prekid trudnoce stare do 10 nedelja sproveden u medicinskim uslovima i od strane medicinskog osoblja. Vestacki prekid trudnoce se izvodi iskljucivo na zahtev trudnice. Zelje, namere i uticaj supruga ili partnera, blize ili dalje rodbine ne mogu i ne smeju uticati na medicinsko osoblje u pogledu donosenja odluke o vestackom prekidu trudnoce. Odluku o daljoj sudbini trudnoce donosi samo trudnica, mada je za prekid trudnoce kod trudnica mladjih od 16 godina potrebna saglasnost roditelja. Preporuke etickih komisija, kao ni zakonska regulativa nisu dorecene u pogledu slucajeva kada su zelje trudnice mladje od 16 godina suprotne zeljama njenih roditelja. U nasoj zemlji je vec vise godina broj vestacki prekinutih trudnoca u stalnom porastu . Postoji misljenje da mnoge privatne ordinacije ne prijavljuju sve obavljene intervencije i da ova mogucnost znacajno umanjuje ukupan broj registrovanih prekinutih trudnoca ometajuci precizan uvid drzavnih organa u problem prekida trudnoce i konacno - u nacionalni problem "bele kuge" . Ova pretpostavka ne bi trebalo da je u potpunosti tacna zbog toga sto ne postoji ni jedan valjani razlog (materijalne ili nematerijalne prirode) koji bi privatnoj ordinaciji doneo beneficiju umanjivanjem broja uradjenih prekida trudnoca. Nasuprot, motivacija privatnika za preciznim vodjenjem medicinske dokumentacije i prijavljivanje broja prekida trudnoca je velika pre svega zbog mogucih sudsko-medicinskih sporova kao i zbog veoma visokih prekrsajnih kazni za ovakve prestupe. Inspekcijski organi veoma revnosno kontrolisu dokumentaciju privatnih ordinacija i kaznjavaju svaki prestup.


Za prekid trudnoce do 10 nedelja nije potreban samo pristanak trudnice vec i pristanak ginekologa koji treba da obavi intervenciju. Svaki ginekolog moze da odbije izvodjenje prekida trudnoce do 10 nedelja cak i kada ne postoje medicinske indikacije za odbijanje zahteva trudnice. Ukratko, ginekolog nije obavezan da radi intervenciju prekida trudnoce. Razlozi za ovo mogu biti razlicite prirode, od tehnickih pa do etickih i verskih.


Nazalost, jedna od "najpopularnijih" metoda kontrole radjanja u Srbiji je vestacki prekid trudnoce. Postoji vise razloga koji su odgovorni za ovu pojavu. Jedan od najvaznijih je niska prosvecenost populacije u pogledu koriscenja kontraceptivnih sredstava i mozda jos znacajniji faktor - niska cena prekida trudnoce. Cena prekida tridnoce u drzavnim ustanovama se krece oko 35 Eura, dok u privatnim ordinacijama varira (u zavisnosti od grada) od 50-120 Eura. U zapadnoevropskim zemljama vestacki prekid trudnoce do 10 nedelja spada u relativno retke intervencije pre svega zbog ekstremno visokih cena ovog zahvata koje se krecu od 500 (Grcka), 800 (Italija), 1000 (Austrija, Nemacka) do 2000 Eura (Svajcarska).


Ukoliko je trudnoca starija od 10 nedelja, obavezno se sastavlja komisija koja ce odluciti da li abortus treba da se izvrsi ili ne. Komisija se obrazuje u odgovarajucoj zdravstvenoj ustanovi i cine je 2 lekara i socijalni radnik , a u nekim zemljama i svestenik.


Prekid trudnoce koja je starija od 10 nedelja ce se dozvoliti ako postoje odredjeni razlozi i/ili indikacije kao sto su:


1. Medicinske - postojanje oboljenja koje bi moglo ozbiljno ugroziti zdravlje i zivot zene


2. Eticke i pravno-kriminogene ? trudnoca uzrokovana silovanjem ili obljubom nad nemocnom ili maloletnom osobom, obljuba zloupotrebom sluzbenog polozaja i incest


3. Eugenicke - biolosko-genetski faktori koji ostecuju plod, oboljenje majke u prvom tromesecju trudnoce od rubeole, upotreba tetraciklina ili citostatika


4. Socijalne - lose materijalno stanje, veci broj dece, vanbracna trudnoca


Vestacki prekid trudnoce je moguce izvesti na vise nacina. Tradicionalni (instrumentalni) pristup dilatacije grlica, aspiracije konceptusa i instrumentalne revizije materice je jos uvek najzastupljeniji. Hemijski ili farmakoloski vestacki prekid trudnoce je danas sve popularniji i sve zastupljeniji. Moguce je kombinovati farmakoloski i instrumentalni prekid trudnoce, kada se pobacaj inicira lekovima i dovrsava instrumentalno. Farmakoloski prekid trudnoce ili njegova kombinacija sa instrumentalnim je narocito prikladna metoda za zene koje nisu radjale. Na ovaj nacin se farmakoloskim putem otvara i razmeksava grlic materice i inicira pobacaj sto znacajno olaksava i ubrzava eventualno instrumentalno dovrsavanje pobacaja. Uspesnost farmakoloskog prekida trudnoce se krece oko 90% ako se proceduri izvodi do 8. nedelje trudnoce.


Prekid trudnoce je moguc u kratkotrajnoj sedoanalgeziji ili lokalnoj anesteziji. O izboru anestezije odlucuju pacijentkinja, ginekolog, anesteziolog i nazalost materijalni faktori. Priprema pacijentkinje za prekid trudnoce podrazumeva apstinenciju od jela i pica u trajanju od 5-6 sati, brijanje, pismeni podatak o krvnoj grupi i grupi vaginalnog sekreta.


Na vrstu i ucestalost komplikacija vestackog prekida trudnoce uticu mnogi faktori kao sto su zdravstveno stanje i starost zene, starost trudnoce, tehnika zahvata, anestezija, dodatne operacije, strucnost ginekologa, higijenski uslovi i sl. Mogucnost za komplikacij e posle vestackog prekida trudnoce u prvom tromesecju je vrlo mal a. Sto je trudnoca starija mogucnost komplikacija koje se mogu javiti nakon abortusa je veca . Sve komplikacije osem infekcij a su relativno retke, a infekcije se najcesce javljaju zbog zaostatka rezudalnog posteljicnog tkiva.


I pored koriscenja sterilnih instrumenata i obavezn e antibiotske terapije nakon izvrsenog zahvata , infekcije predstavljaju najcescu komplikacijuprekida trudnoce . Najcesci izvor infektivnih agenasa predstavlja vaginalna i cervikalna flora. I pored sterilnosti instrumenata vagina i grlic kao nesterilne sredine predstavljaju jedini "put" kojim instrumenti prolaze. Komplikacije vezane za infekcije posle prekida trudnoce su kolpitis, cervicitis, endometritis, adneksitis, tuboovarijalni absces(i), parametritis, endomiometritis, peritonitis i sepsa.Znaci infekcije su visoka temperatura, bolovi u stomaku i pojava vaginalnog sekreta neprijatnog mirisa. Infekcije se javljaju najcesce zbog preegzistirajuce infekcije grlica, zaostajanja delova konceptusa u materici (rezidua) i redje zbog nesterilnosti instrumenata ili nepridrzavanja obavezne antibiotske terapije posle intervencije.


Obilna krvarenja posle prekida trudnoce su skoro siguran znak prisustva rezidue, perforacije ili atonije materice koja je izuzetno retka pojava posle prekida trudnoce do 10 nedelja.


Zaostali delovi konceptusa su relativno cesta komplikacija prekida trudnoce. Znaci zaostalog tkiva su jace ili slabijekrvavljenje koje moze da traje vise od 2 nedelje, izbacivanje delova konceptusa i/ili zgrusane krvi, grcevi ili cak znaci trudnoce. Velika je verovatnoca da ce se os t aci tkiva u materici inficirati.Ova komplikacija se redje resava konzervativno upotrebom lekov a koji izazivaju kontrakcije i izbac ivanje preostalo g tkiv a . Druga , efikasnija i najcesca mogucnost je uklanjanje tkiva ponovnom aspiracijom ili kiretazom.


Postabortalni sindrom (krv u materici) - Do ove komplikacije dolazi kada se materica ne kontrahuje normalno zbog cega se krv zadrzava u materici ili kad a zgrusana krv "blokira" kanal grlica materice i onemoguci normalnu drenazu i isticanje krvi (nesto cesce se dogadja kod zena sa tzv. "zavaljenom" matericom - retroversio / flexio uteri). Nakupljena krv pojacava bol, grceve i izaziva mucninu. Ponekad je moguce istisnuti zgrusanu krv jakim pritiskom direktno iznad materice, a ako ovo ne uspe vrsi se aspiracija ili aplikacija spirale.


Pogledajte stranicu o kombinovanom tretmanu strija, celulita, sportskih povreda, povreda uopste, preoblikovanju tela i mrsavljenju (LPG - lipomasaza + RF+ Vakuum masaza + Roler masaza + Ultrazvuk + Soft laser)


Perforacija predstavlja probijanje zida materice instrumentima kojim se vrsi abortus. Materica je veoma jak misic i ukoliko je ostecenje povrsno rana zaraste sama uz tzv. konzervativni tretman (antibiotici, hospitalizacija). Ako je povredjen veci krvni sud(lateralne perforacije koje zahvataju parametrija) ili neki organ (najcesce creva i mokracna besika) neophodan jehirurski tretman . Posle perforacije zeni ne preti opasnost samo od krvarenja vec i od zapaljenja trbusne maramice (peritonitis).


Embolija predstavlja zapusenje krvnog suda nekim telom ( embolusom ) , najcesce vazduhom ili krvnim ugruskom. Posle abortusa najcesce dolazi do plucne embolije pri cemu embolus zatvara grane plucne arterije sto dovodi do infarkta pluca i popustanja desnog srca. Klinicki se ispoljava osecajem probadanja u grudima, otezanim disanjem, kasljanjem i iskasljavanjem sukrvice. Ova katastrofalna komplikacija spada u najredje komplikacije prekida trudnoce do 10 nedelja.


Ashermanov sindrom je formiranje priraslica unutar materice zbog "agresivne" kiretaze i skidanja bazalnog sloja endometrijuma odnosno "ogoljavanja" miometrijuma. Pre uvodjenja histeroskopije kao rutinske procedure smatralo se da je ovo veoma retka komplikacija, medjutim na histeroskopskim pregledima se cesto mogu uociti priraslice unutar materice. Ukoliko ne "zamenjuju" veliku povrsinu endometrijuma smatraju se bezazlenom komplikacijom jer ne uticu na fertilnost zene i sposobnost menstruiranja. Medjutim, ukoliko je veci deo povrsine kavuma uterusa zahvacen priraslicama oskudne menstruacije i sterilitet su cesta posledica.


Komplikacije usled dejstva anestetika su uglavnom prolaznog karaktera. Lokalna anestezija moze prouzrokovati kratkotrajnu zvonjavu u usima, peckanje ili golicanje u rukama i stopalima, osecaj praznine u glavi. Ozbiljne alergijske reakcije su retke. Posle budjenja, nakon opste anestezije, cesto se javlja osecaj malaksalosti, mucnine i dezorijentacije. Moguc je osecaj grceva u stomaku slic an onimapred i/ili za vreme menstruacije. Veoma retko je moguca reakcija na anestetike koja moze ostetiti jetru ili druge organe. Opsta anestezija neznatno povecava rizicnost samog abortusa. Krva r enje posle prekida trudno u opstoj anesteziji je jace jer su misici materice opusteniji. Maligna hipertermija je vrlo retka komplikacija dejstva anestetika tokom prekida trudnoce.


Veoma retko, desavaseda posle izvrsenog abortusa zena i dalje bude trudna (abortus falsa) . Zbog toga se nakon svakog abortusa proverava da li je kompletno tkivo izvadjeno. Delimicno obavljen prekid trudnoce se desava u situacijama kada je plod kompletno promasen (najcesce kada se cela procedura izvodi u samom kanalu grlica, bez prodora u kavum uterusa), kada je u pitanju visestruka trudnoca pa samo jedan plod bude uklonjen, i kada postoji tzv. dupla trudnoca u drugom rogu materice. Ova "komplikacija" je nesto cesca ako se prekidu trudnoce pristupi pre 4 nedelje trudnoce . Ako se ovako nesto dogodi, znaci trudnoce ce biti i dalje prisutni, a abortus se mora ponoviti kroz nedelju dana.


Rh senzibilizacija posle prekida trudnoce je izuzetno retka pojava. Postoje istrazivanja u kojima nije dokazano da prekid trudnoce do 10 nedelja moze prouzrokovati senzibilizaciju Rh negaitvne trudnice pre svega zbog veoma malog broja eritrocita ploda koji tokom intervencije prodiru u cirkulaciju trudnice. I pored toga Rh negativnim trudnicama se redovno daju imunoglobulini kao zastita od senzibilizacije.


Menstruacija posle prekida trudnoce ne mora da prati ustaljeni ritam. Naime, moguce je skracenje ili produzavanje ciklusa koje je obicno prolaznog i kratkotrajnog karaktera.


Jos uvek nema dokaza da nekomplikovani prekid trudnoce moze dovesti do vanmatericnih trudnoca, anomalija ploda, spontanih pobacaja ili radjanja mrtvog deteta u nekoj od narednih trudnoca.


Smatra se da se vise od 50% svih zena podvrglo abortusu do svoje 45. godine. Najcesce navodjeni razlozi abortusa su:


- nije spremna da postane majka

- ne moze da izdrzava dete

- ne zeli da bude samohrana majka

- ne zeli da iko sazna da je bila seksualno aktivna ili da je trudna

- previse je mlada ili nezrela da bi imala dete

- vec ima onoliko dece koliko zeli

- njen muz ili partner zeli da ona abortira

- bila je zrtva silovanja ili incesta


Ne postoji idealno vreme za vestacki prekid trudnoce ali je svakako bolje uraditi prekid dok je trudnoca manja. Sa velicinom trudnoce proporcionalno rastu i rizici, kao i duzina intervencije, opseznost traume i duzina oporavka.


Posle prekida trudnoce n ajveci broj zena oseti olaksanje, mada treba imati u vidu da same hormonske promene koje nastaju mogu dovesti do osecaja ljutnje, zaljenja, krivice ili tuge.Svaka zena dozivljava abortus na sebi svojstven nacin. Sasvim je prirodno da posle donosenja tako teske odluke osecanja variraju odkrajnje pozitivnih do krajnje negativnih.


Ozbiljni, dugotrajni emocionalni problemi posle abortusa su izuzetno retki i neuobicajeni, z a razliku odstanja posle porodjajakada su mnogo cesci. Ovi problemi se ipak najcesce javljaju ako je trudnoca bila zeljena ali je zdravlje fetusa ili majke bilo ugrozeno , ako jepodvrgavanje abortusu dovelo do ozbiljnih problema u vezi ili braku i ako je zena koja se podvrgla abortusu vec bila emotivno nestabilna.Kliknite na mapu da nas lakse pronadjete.


Medica Centar, Novosadska 1, Nis, Srbija

Kontakt informacije

 • MEDICA CENTAR

  Novosadska 1/c

  18000 Nis, Srbija

 • Telefon: 018-249-178, 064-2951-004
 • Pisite nam i pitajte za savet u vezi vaseg zdravstvenog problema. Takodje, mozete nam dati sugestije, preporuke i savete vezane za dizajn i sadrzaj sajta. Koje teme vas najvise zanimaju? Ukazite nam na greske i dajte nam preporuku o sadrzini i snalazenju na nasem sajtu.

4D/3D Ultrazvuk

Androloske teme

Reprodukcija

Imunoonkologija

Download knjiga i radova

RSS

SUBSCRIBE